„Prišao joj je, prislonivši svoje telo uz njeno. Zagrlio ju je, a zatim su u momentu, u dubini uzajamnih pogleda, oboje nestali. Bili su negde daleko, nigde, ali svuda istovremeno, vekovima unazad. Bili su niko, ništa, sve i svako. Videli su i proživeli, u tom deliću beskonačnog, sva svoja prethodna iskustva iz različitih inkarnacija. Osetili su svu ljubav, strah, izdaje, razočarenja, prevare, obmane, rastanke, bolesti i smrti. Sve kroz šta su zajedno kroz večnost prolazili. Zatim je sila privlačenja između njih učinila da on potone u nju, dok je istovremeno ona tonula u njega, spajajući se na najdubljim duhovnim nivoima. Postali su jedno i više se nije videlo gde on počinje, a gde ona završava. Bili su jedno svetleće telo, čija je svetlost dopirala daleko od Duginog izvora. Kada se otvorio prostor iznad njih, energija se direktno iz Izvora spustila, povezujući se i gradeći sa njima novi savršeniji oblik – potpuno balansirano jedinstvo. Iako su to znali i ranije, sada su iskustveno shvatili da separacije i odvajanja nikada nije bilo i da su oni oduvek samo jedno. Podeljeni su na dvoje da bi duše u fizičkoj ravni, u kreiranoj dualnosti, mogle da uče i prikupljaju neophodna iskustva, čiji je konačni cilj prepoznavanje iluzije odvojenosti i povratak sebi i Izvoru. Nakon što su iskusili ovo potpuno jedinstvo sa božanskim na svim nivoima, neočekivano ih je preplavio talas prethodnih iskustava kroz inkarnacije – neopisivo duboka i intenzivna bol. Sve što ih je ikada bolelo na nivou duše, svaka bol koju su doživeli, kao i ona koju su drugome prouzrokovali – sve je bilo u njima i oko njih. Osećaj je bio težak i nepodnošljiv, vraćao je svaku potisnutu uspomenu od postanka do poslednjeg rođenja. Karma je bila velika, mnogo veća nego što su pretpostavljali. Osetili su da je potpuno jedinstvo sa božanskim nemoguće održati, ako se osećaju na ovaj način. I dalje su bili privučeni svetim jedinstvom koje su doživeli, ali su istovremeno osećali nemogućnost da se suoče sa uvidima koji su im postajali dostupni tom prilikom. U sledećoj sekundi stajali su odvojeno, jedno naspram drugog, iznenađeni i pod utiskom usled doživljenog.
– Da li vam je jasno zbog čega ste imali zabranu da stupate u kontakt do sada? – upitala ih je jedna od vila. – Shvatate li jačinu i značaj iskustva, njegov cilj i svrhu?
Shvatamo. On je pokretač za čišćenje i rast na najdubljim nesvesnim nivoima. Verovali smo da ćemo bili potpuno pripremljeni za ono što je usledilo. Ali nismo. Bol nas je preplavila, kao i sva potisnuta iskustva i emocije sa kojima nismo umeli da se nosimo od postanka do danas.“